Over SKC

De SKC is een vrijwilligersorganisatie die kampeerreizen en kampeeractiviteiten organiseert. Samen op reis, een prettige sfeer en zelf de eigen tijd indelen. In 1987 heeft een groepje Udenaren de vereniging (KvK 40047883) opgericht om samen met de caravan op reis te gaan. Nu komen de leden uit het hele land en zie je naast caravans ook campers. De SKC telt ruim 500 équipes, het aantal personen in de club is bijna het dubbele. In 2017 heeft de SKC het 30- jarig bestaan gevierd.

Voorbereiding, administratie en organisatie van alle reizen en kampeerweken wordt gedaan door eigen leden. Van alle clubleden wordt dan ook verwacht, dat ze waar nodig, op enig moment naar vermogen, hun steentje bijdragen. Er zijn in wisselende samenstelling ongeveer 100 SKC-ers actief in werkgroep, commissie of bestuur.

De SKC is bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar die van reizen en kamperen houden. Veelal zijn het (echt)paren, maar ook alleenstaanden (±40) zijn lid. De gemiddelde leeftijd is eind 60, ook 50-ers en kwieke 80-ers doen echter volop mee. Het eenmalige inschrijfgeld is €100 en de contributie bedraagt €60 per équipe per jaar. Leden en donateurs ontvangen jaarlijks vier afleveringen van het SKC-Magazine. In de november verschijnt daarnaast het ‘Reizen & Evenementen Magazine’ met een aanbod van ±30 reizen. Half augustus kan worden ingeschreven voor de winterzonreizen, begin december voor de overige reizen. Er is geen verplichting een reis af te nemen.

De reisbescheiden voor de voor- en najaar reizen worden toegestuurd of uitgereikt op het SKC-Voorjaarskamp op vijf sterren camping ‘De Schatberg’ in Sevenum. In deze week is er een introductiebijeenkomst voor nieuwe leden, vindt de Algemene Vergadering plaats, zijn er excursies, (reis)besprekingen en is er ruim tijd voor ontmoeting en gezelligheid.

SKC-reizen tellen tussen 10 en 16 équipes met caravan of camper. De reizen duren 3 tot 13 weken en vinden plaats in Nederland, heel Europa en gaan ook naar Marokko en Rusland. De reistijd (uitgezonderd de ‘Winterzonreizen’) is voor- en najaar, buiten de schoolvakanties om. Dit is om de drukte te ontlopen en de prijs ‘aangenaam’ te houden.

De prijs van een reis wordt berekend per équipe. Inbegrepen zijn het reisboek (met uitgebreide route- en toeristische informatie), campingkosten, eventuele kosten van visum en veerboot en een bescheiden budget voor af en toe een gezamenlijk hapje/drankje. De dagelijkse maaltijden en uiteraard brandstof zijn voor eigen rekening. Excursies, uitjes of bezoeken aan bezienswaardigheden, individueel of met reisgenoten, regelen de deelnemers zelf (en zijn ook voor eigen rekening). Deelname hier aan is eigen keuze. Huisdieren mogen met de meeste reizen mee. Een SKC A-reis is een trekreis, (2 à 3 nachten op een camping), een SKC B-reis is een rustige reis (vanaf 4 nachten op een camping). Deelnemers reizen samen of alleen van camping naar camping.

Er reist geen technische of geneeskundige ondersteuning mee. Eén van de reisdeelnemers (minstens een jaar clublid en al aan een reis deelgenomen), treedt op als reiscoördinator. Let wel: hij/zij is ook reisdeelnemer en geen reisleider, een andere deelnemer is kassier. Verwacht wordt, dat iedereen de reis zelfstandig en zonder hulp kan maken. Natuurlijk mag in een noodsituatie of bij pech gerekend worden op steun en hulp van medereizigers. Een reis- en annuleringsverzekering wordt sterk aangeraden. De reisvoorbereiders trachten de reizen nauwkeurig te begroten. Meestal blijft er geld over, dat wordt teruggestort. Een enkele keer is er een tekort, dan moet bijbetaald worden.

In de eerste week van november is er jaarlijks het Najaar treffen, altijd in Groenlo op vijf sterren camping ‘Marveld’. Er zijn dan reünies van de voorbije reizen. Op woensdagavond is er een buffet voor alle vrijwilligers, die het afgelopen seizoen hun steentje hebben bijgedragen. Op vrijdag wordt tot besluit van deze kampeerweek een reisbeurs gehouden. Hier presenteren de reisvoorbereiders de reizen voor het komende jaar. De reisbescheiden voor de ‘Winterzonreizen’ worden aan de reisdeelnemers toegezonden of op dit Najaar treffen uitgereikt.

Naast de reizen zijn er jaarlijks twee SKC-instuiven. Deze instuiven op campings in Nederland of België duren vijf tot zes weken en vinden plaats in voor- en naseizoen. De SKC-ers kunnen zonder in te schrijven komen en gaan wanneer zij willen. Bij vertrek wordt afgerekend. Elke ochtend om 10 uur is er thee of koffie en wekelijks is er een ‘happy hour’. Ook zijn er uitstapjes in de regio. Af en toe worden gezamenlijke maaltijden georganiseerd. Leden nemen tot op hoge leeftijd actief deel aan de instuiven.

U bent van harte welkom

Wellicht hebt u nu interesse gekregen om lid te worden van de SKC om met ons in groepsverband deel te nemen aan binnenlandse activiteiten en buitenlandse reizen? Vul het digitale aanmeldingsformulier in en verzend zo uw gegevens naar onze ledenadministratie. Voor meer SKC informatie of met uw vragen kunt u terecht bij de secretaris SKC, zie hiervoor de Contact pagina.